Farmamundi Catalunya llança la campanya de sensibilització ‘DonemAmbCura’ o ‘Donacions responsables’, orientada a informar sobre com realitzar donacions apropiades de medicaments i el perill que suposa utilitzar fàrmacs sobrants i que han sortit del canal farmacèutic. Dirigida a administracions públiques, personal sanitari, ciutadania i a la indústria farmacèutica, la iniciativa renova un missatge que Farmamundi manté viu i que compta amb el suport financer de l’Ajuntament de Barcelona. L’exigència de rigor ha de ser màxima quan es tracta de donacions de medicaments essencials i de garantir la salut de les persones.
Donem amb cura
Com són les donacions de medicaments actualment
En situacions d’emergència sanitària, sovint s’inicien campanyes de recollides de medicaments i altres articles de primera necessitat. No obstant això, gran part d’aquests fàrmacs que es recullen i arriben als països receptors han d’eliminar sense ser utilitzats. Molts d’aquests no són adequats, estan caducats, no estan etiquetats correctament o estan en mal estat i poden ocasionar un greu problema de salut pública. El 44% de les donacions de medicaments realitzades eren inadequades segons l’informe ‘Drug Donations in Post-Emergency Situations’ que analitza sis casos de donacions realitzats a països emergència humanitària. Les dades fan referència a les crisis humanitàries d’Armènia (1989), Bòsnia Hercegovina (1992-1995), Moçambic (2001), El Salvador (2001), Timor Oriental (1999-2001), Gujarat (2001) afirma la coordinadora d’aquesta campanya de sensibilització i incidència de Farmamundi a Catalunya, Cecília García, que impulsarà reunions amb personal de les administracions públiques, sector sanitari, indústria farmacèutica i ciutadania en general en defensa de les donacions responsables.
Farmamundi llança la campanya 'Donacions responsables' de medicaments
Les causes d’aquestes donacions inadequades de medicaments són diverses. D’una banda, moltes de les medicines que s’utilitzen a Europa no es necessiten en altres països perquè les malalties són diferents. Els fàrmacs bàsics en països amb emergència sanitària solen ser analgèsics, antibiòtics, antimalàrics i antiparasitaris, poc presents en les farmacioles casolanes. Altres causes de donacions no adequades són un mal etiquetatge, medicaments caducats o bé incompliment de les directrius de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) sobre transport, informació i gestió de les trameses per assegurar la seva qualitat. García continua exposant el problema: «Rebre tones de medicaments inadequats genera un problema per al país receptor, ja que la seva classificació i destrucció és molt costosa, i no sempre disposen de les infraestructures necessàries per fer-ho correctament, amb el perill mediambiental que suposa, així com el risc que els medicaments vagin a parar al mercat negre, sense cap control sanitari «. Per exemple, el 1989, Eritrea va rebre set camions carregats de pastilles d’aspirina caducades que van trigar sis mesos a poder ser incinerades. També, i enmig de l’epidèmia de fam que va patir Sudan el 1990, es van rebre medicaments per estimular la gana, així com un contingent de solucions salines per a lents de contacte.
Més d’una tercera part de la població mundial no té accés a medicaments essencials de qualitat, mentre que menys del 20% de la població consumeix el 80% dels medicaments produïts al planeta. Aquest repartiment tan desigual provoca la mort de milions de persones afectades per malalties tractables. «La solució per pal·liar aquest greu problema és l’establiment de sistemes públics i sostenibles de salut que assegurin l’assistència mèdica de qualitat de les seves poblacions.
El suport amb donacions de medicaments a sistemes vulnerables de salut, s’ha de fer de manera coordinada amb els països receptors per assegurar que s’envien i distribueixen els fàrmacs adequats «, afirma García.
Farmamundi t’explica com han de realitzar-se les donacions responsables de medicaments: