8 de març 2016 – Dos anys després de la seva estrena, Farmamundi celebra el mes de la dona publicant en obert a YouTube el documental «Temps d’Écoute”.
L’audiovisual, que reflecteix la lluita de les dones congoleses pel dret a la salut a la República Democràtica del Congo, l’han vist més de 5.000 persones en les 106 projeccions realitzades per tot l’Estat.
“Temps d’Écoute» (Temps d’Escolta) va guanyar el premi al Millor Curtmetratge Documental en la V edició del Artículo 31 Film Fest 2017 de Médicos del Mundo i el segon premi del Festival de Dones en Foco 2016 de l’Argentina.
També va ser seleccionat a concurs i projectat en el Festival de Cinema Invisible de Bilbao, Film Sozialak 2016, en el Festival de Cinema de Màlaga 2017, dins de la secció «Drets de les dones», en el Festival Instidoc 2017 a Maputo (Moçambic) i en el Berlin Feminist Film Week.
El documental que es pot veure en obert al canal de Farmamundi a YouTube, mostra la lluita de les dones congoleses pel dret a la salut a la República Democràtica del Congo. La producció liderada per l’ONG i dirigida per Pol Penas (Mamma Team) va comptar amb el suport de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament i de Laboratorios Cinfa.
El protagonisme de les dones.
Durant 35 minuts el documental presenta cinc testimonis de dones que han patit violència sexual o que són seropositives. «Vivia al poble de Muhangi. Anava al camp amb el meu marit quan van aparèixer els agressors. Van matar al meu marit. Eren molts, no recordo quants. Després es van tirar a sobre meu i tots em van violar. Vaig quedar-me inconscient. Els agressors em van contagiar, em van passar moltes malalties. Arran de la violació sóc seropositiva».
Amb aquestes paraules d’experiències personals, «Temps d’Écoute» convida a reflexionar sobre els efectes que tenen els rols socials de gènere en la salut de les dones, i en l’accés als serveis sanitaris i als medicaments.
Tot i la cruesa d’algunes de les històries de les protagonistes, el documental presenta la qüestió del gènere, sense victimisme, com un condicionant en l’accés a la salut i mostrauna societat congolesa organitzada, activista i líder en la lluita per la defensa dels seus drets. El fil conductor és l’experiència de més de 15 anys de l’associació de dones congoleses Femmes Engagées pour la Promotion de la Santé Intégrale (FEPSI) dedicada a l’atenció mèdica, psicològica, jurídica i socioeconòmica de víctimes de violència sexual, persones seropositives i desplaçades de guerra.
Rodatge a l’est de RDC.
El documental, rodat durant els mesos de juny i juliol de 2015, fa un recorregut pel Kivu Nord, la ciutat de Butembo i els pobles de Musienene, Nduko i Vutanda, aportant la perspectiva d’activistes, persones afectades, autoritats locals, persones acadèmiques expertes en gènere i periodistes de la regió, per contribuir al debat internacional sobre el condicionament social de gènere en l’àmbit de la salut de les poblacions. I com apunta la secretària executiva de FEPSI, Marie Dolorose Kafanya, «mentre totes aquestes injustícies continuïn afligint el nostre poble, no podem parar de lluitar ni somiar. Perquè les coses no passen sinó les somiem abans».
Més informació: www.farmamundi.org