Publiquem l’informe “Atendre l’embaràs i el part a Barcelona. Imatges i veus de professionals de la ciutat”
Farmamundi acaba de publicar l’informe «Atendre l’embaràs i el part a Barcelona. Imatges i veus de professionals de la ciutat «, fruit d’una investigació duta a terme amb dones migrades i personal sanitari sobre l’atenció als processos d’embaràs i part a la ciutat de Barcelona.
Aquest informe forma part d’una línia de treball que l’entitat porta treballant des de fa quatre anys a Catalunya, a través de tallers d’art-etnografia, investigacions, jornades i formació per a entitats i professionals.
El projecte ha passat per diverses fases de treball. Durant la primera, es va dur a terme un procés d’art-teràpia i entrevistes centrat en les vivències de dones migrades de la ciutat durant els seus processos d’embaràs i part, amb l’objectiu d’identificar aspectes de millora del sistema públic de salut, així com aspectes que ja estaven treballant de forma exitosa.
La segona fase va consistir a replicar aquest procés amb les professionals de el sistema públic de salut que, en el seu dia a dia, atenen dones migrades.
L’anàlisi dels resultats obtinguts ha conclòs amb la identificació d’una sèrie de propostes de millora per tal que puguin servir de guia al sistema de salut públic en el disseny de nous protocols o polítiques públiques en relació als Drets Reproductius de les dones des d’una mirada intercultural i de gènere.
En aquest sentit, l’informe identifica la necessitat d’incorporar la mirada intercultural i de gènere en els centres de salut, que es concreta en tres propostes: la inclusió de la mediació intercultural a la carta de serveis sanitaris, la formació del personal en competències interculturals i de gènere i la promoció de les xarxes de salut comunitària.
«Actualment, el servei de mediació intercultural només s’ofereix en alguns centres sanitaris, però, tant usuàries com el personal expressen la necessitat que s’incorpori aquesta figura a la carta de serveis sanitaris», afirma Mar Baños, responsable de el projecte , que afegeix que «el 29,6% del total de naixements vius a Catalunya durant el 2018 van ser de dones d’origen estranger, una xifra eloqüent sobre la realitat intercultural catalana»
L’informe destaca també la necessitat de formació intercultural i de gènere tant en les matèries de les carreres sanitàries, com per part del personal en actiu dels centres sanitaris. Sobre aquesta temàtica, Farmamundi està desenvolupant juntament amb mediadores i llevadores en actiu una sèrie d’unitats formatives que es començaran a impartir durant el 2020.
Finalment, la tercera línia de millora apuntada per la investigació fa referència a la promoció de xarxes de salut comunitària que apropin el sistema públic de salut a la comunitat i als barris. Cal destacar que aquest tipus de xarxes ja està funcionant en alguns barris com el Raval, on compleixen una funció indispensable per al benestar, la salut de la ciutadania i la cohesió social.
La presentació de l’informe, es suma a les accions d’incidència política i institucional de Farmamundi perquè les propostes de millora identificades siguin incorporades en els sistemes sanitari i d’educació públics, a Catalunya.
Raisa, un espai de reflexió entre usuàries, institucions i professionals
Amb l’objectiu de difondre els resultats de les investigacions, així com d’obrir un espai de reflexió entre usuàries, professionals i institucions sobre les eines per fer front a la realitat multicultural, Farmamundi ha llançat Raisa -en àrab: «dona conductora i sobirana» – un portal web que inclou, entre d’altres materials, càpsules audiovisuals amb entrevistes a llevadores i mediadores culturals sobre temes com l’acompanyament o les diferents visions sobre l’embaràs i el part.
Aquests projectes compten amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona i de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament.